En riktigt trevlig bok!

Kanske måla dörren blå av Anna Bokedal

Anna med man och fem barn flyttade till Aberdeen helt plötsligt från Göteborg och hon skrev kåserier om upplevelser i denna för henne okända miljö under de första åren.  De hade inte ens sett sitt hus i förväg innan de anlände med barn och piano.  Det var kallt!  Barnen skrevs in i skolor som kändes mycket annorlunda än skolorna i Göteborg.  Skoluniform för fyraåringar.  Skolmaten som är så olik svensk skolbespisning.  Bara att ordna med byråkratin och blanketter är komplicerat för en som lätt har klarat sig i Sverige.  Kanske är det lika komplicerat här som att skaffa personnummer som nyinflyttad utlänning i Sverige.  Att liksom Annas barn gå och lägga sej med kläderna på.  Värmen från ett litet element som bränner framsidan av benen men lämnar ryggen kall.  Kontakten med en skicklig rörmokare, kolgubben som levererar kol och takgubben som går omkring utan säkerhetsrep är nya upplevelser.  Och de upptäckte att folk inte pratar den engelska man lär sig i Sverige, det är nya ord, uttal och uttryck.

Vid ett tillfälle skulle hon baka tårtor till ett bröllop och bakade fina gräddtårtor.  Som sen serverades som små kladdiga fyrkanter på servetter och utan kaffeskedar.  Är det inte intressant att svensk baktradition är så olik Skotsk bakning. 

För oss som har anpassat oss och fått rötter här kan man känna igen händelser och känslor från våra första år här.  Jag läste boken med glädje och igenkännande.  Mycket hade jag glömt om hur det var att flytta till Skottland men nu kom minnen tillbaka.  Jag gladdes att läsa om Annas upplevelser och hur fint hon berättar om dem.

Jag skulle önska att svenskar som flyttar till Skottland får tag på den här boken!  Man blir glad över hur familjen har anpassat sig och, liksom så många andra svenskor, nu uppskattar den rikedom det är att få lära känna skottar, kulturen och Skottland.  När jag läser Facebook förfrågningar från unga människor i Sverige som vill flytta hit skulle den här boken vara välkommen.  Anna och hennes familj anpassade sig och lärde sig mycket om seder och bruk här. 

Brygg dej en kopp te, sätt dej i en skön stol och ha det riktigt trevligt med att läsa den här boken!

Boken kan köpas via Amazon.  Tyvärr finns boken ännu så länge bara på svenska.

ISBN 978-91-9853909-2-8

Kerstin Phillips

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *